Misszió - Abuja

 

Nigéria

 

Nagy öröm nekünk, hogy a váci golgota gyülekezet évek óta részt vehet a Nigériában lévő abujai Golgota gyülekezetet  plántáló házaspár támogatásában.

 

A gyülekezet lelkipásztora Prince Lawrence, felesége Florence. Prince 2000-ben Magyarországra jött, miután politikai menekültként távozni kényszerült Nigériából. 2002-ben beíratkozott a Vajtai Bibliaiskolába, ahol Isten a szívére helyezte a lelkipásztori elhívást. 2005-ben visszatért hazájába, és megalapította az első nigériai Golgotát Abujában.

 

2014 márciusi hírek

Kedves testvéreink!

Köszönjük, hogy mindig mellettünk álltok azokon a módokon, ahogy az Úr megengedi számotokra, hogy támogassatok bennünket itt. Mivel távol vagyunk tőletek, biztos megértitek az itteni internet hozzáférést. Van, amikor jobb, máskor viszont nem. Az elmúlt hónapokban nem volt internetünk, így nehezen ment, hogy az internet és számítógépes kihívások mellett hírt adjunk magunkról. Nagyon hálásak vagyunk irántunk való szeretetetekért és türelmetekért.

Irene Chidinma Lawrence tegnap (márc. 3.) lett 2 éves. Hatalmas öröm és ajándék ő számunkra. Joey is növekszik... még nem kezdett el járni, de örömmel kóstol meg minden újtába kerülő "ételt" :) Kérünk, imádkozzatok értük, hogy Jézus barátaiként nőjenek fel, és engedelmeskedjenek az Ő akartának.

201403 08

 

Az első idei eső (Abujában) Irene születésnapjának estéjén érkezett meg. Mintha dézsából öntötték volna. „Áldás eső” – gondoltam. Esett még éjjel is... jó a gazdaságnak, lehűti az egyébként borzasztóan meleg levegőt, a növények és virágok bizonyára fellélegeznek ilyenkor.

Drága Florence-em is jól van. Jól vagyunk együtt. Az Úr továbbra is egyre közelebb von bennünket Hozzá, még házasságunk által is. A gyerekekkel való foglalkozás sok munkával jár. Azt gondoltuk, hogy Florence januárban újra munkába állhat, de nem így lett, és nem igazán látjuk ennek lehetőségét a közeljövőben. Kérünk, imádkozzatok, hogy a szívében békesség legyen ezzel kapcsolatban, és hogy az Úr töltse be szükségeinket e munka nélkül is.

201403 06

Isten segített nekem abban, hogy a családommal is törödjek, és az Isten munkáját is végezzem. Mindkét frontnak megvannak a maga kihívásai, de az Úr folyamatosan hűséges mindenben. Pár területen van egy kis visszalépés, de egyéb területeken pedig nagy előrelépések.... folytatnunk kell, és nem elcsüggedni.

Az Úr a gyülekezetben is hűséges. Megengedte, hogy beszerezzünk pár projektort az istentiszteletekre a dicsőítéshez. Mivel dalaink sok különböző (nigériai) nyelven vannak, fontos, hogy az emberek lássák és olvassák a dalok szövegét, hogy értsék, amit énekelnek. Még van egy kis kifizetnivalónk a projektorokért, de eddig hatalmas áldásnak bizonyultak.

201403 09

Az építkezés is lefoglal bennünket. Idén sikerült a gyülekezeti mosdókat kicsempézni és lefesteni. Nagyon jól néz ki most. Belekezdtünk a nagyterem belsejének kicsempézésébe is. A falak egy harmadával végeztünk, tehát két harmad még hátra van, a plafon, a padló és a külső falakkal egyetemben. Imádkozunk, hogy az Úr töltse be szükségeinket, hogy lehetőleg még ez évben be tudjuk fejezni ezt a projektet. A hátralévő részhez jelenleg úgy 6500 dollárra lenne még szükségünk. Minden bizonnyal nagyon szép terem lesz, amikor minden a helyére kerül. Jelenleg sokan azért nem akarnak a gyülekezetünkhoz csatlakozni, mert folyik az építkezés, és mivel sok pénzbe kerül... Attól félnek, hogy a gyülekezet kötelezné őket az adakozásra (mint sok gyülekezet teszi.) Úgyhogy azért imádkozunk, hogy az Úr gondoskodjon rólunk, hogy mindent be tudjunk fejezni, hogy ezek a lelkek is mihamarabb megtalálhassák Őt.

201403 04

Jelenleg az 1Krónikák-at tanulmányozzuk szerdánként, vasárnapokon pedig még mindig Jeremiás könyvében vagyunk. Isten dicsőségére láthatjuk, ahogy az emberek élete változik. Kérünk, imádkozzatok velünk továbbra is azért, hogy az Ige még több  gyümölcsöt teremjen.

201403 01

Kérünk, imádkozzatok a további Golgotákért országunkban: Golgota One-Man-Village, Nasarawa megye (Godfrey lelkipásztor), Golgota Surulere, Lagos megye (Kefas lelkipásztor), Golgota Gboko, Benue megye (Jehu lelkipásztor), Golgota Ibadan, Oyo megye (Abiodun lelkipásztor). Az Úr használja továbbra is dicsőségére és Nigéria áldására ezeket a központokat. Imádkozhattok ezekért a pásztorokért is, hogy legyen az életükben gyermekáldás, szükségeik betöltése, biztonságos születés, erősebb házassági kapcsolat, Isten keze és segítők.

201403 02

Akeem és felesége (Hope), akik több mint 2 éve segítenek nekünk, kifejezték azon vágyukat, hogy szeretnének Josba, Plateau megyébe költözni, hogy egy Golgotát alapítsanak ott. Nagyon örülünk ennek a hírnek, és azért imádkozunk, hogy az Úr vezesse, irányítsa őket, gondoskodjon rólunk, védje és használja őket.  Második gyermeküket májusra várját. Kérünk, imádkozzatok velünk együtt értük!

Szükségünk lenne itt a Golgota Abuja-ban egy istenfélő dicsőítés vezetőre. Jelenleg gyülekezetünkben senki sem tud gitározni vagy zongorázni (bár vannak ilyen hangszereink). Ez a nagy probléma főleg azért van, mert a Nigériai oktatásban nincsen zeneoktatás. Sokba kerül zenét tanulni, felnőtteknek pedig szinte lehetetlen... gyermekként sokkal könnyebb. Kérünk tehát imádkozzatok értünk és velünk. És ha véletlenül tudnátok valakit, aki szívesen ide jönne, hogy vezessen minket, és másokat is megtanítson, akkor értesítsetek. Hatalmas áldás lenne...

201403 10

Azért is imádkozzatok, hogy jöjjenek missziós csapatok hozzánk, akik a gyermekekkel, fiatalokkal, árvákkal tudnának foglalkozni, és evangélizálnának. Ilyen emberekre és szolgáló csapatokra nagy szükségünk lenne.

Két hete Lagosban találkoztam egy csapattal, akik két Golgotából érkeztek Észak-Karolinából. Egy hetet töltöttek Lagosban és Uromiban, Edo megyében, evangélizálva és konferenciákon tanítva. Hatalmas öröm volt olyanokkal együtt lenni, akikkel ugyanúgy gondolkozunk, és együtt közösségben lenni, minőségi dicsőítést átélni. A csapat gyülekezetekben, utcai evangélizációkon, konferenciákon és otthoni bibliakörökön tanított. Imádkozunk, hogy az elvetett magokból az Úr sok gyümölcsöt teremjen.

201403 03

Kérünk, imádkozzatok továbbra is Nigériáért (a terrorizmus, felkelések ellen, jövő februárban lesznek az általános választások, bölcsességért Goodluck Jonathan elnök számára, és hogy minden nigériai az igazságban járjon.) Imádkozzunk Jeruzsálem békességéért is (Izráel.)

Várjuk, hogy hírt kapjunk mi is felőletek. Maranatha!

Isten kegyelmében, Prince és Florence

www.calvarychapelabuja.com/overseas
+2348029561305 
P.O. Box 4890, Garki 10 Abuja, Nigeria

 

2013 szeptemberi hírek

Drága testvéreink!

Reméljük, hogy jól vagytok, hitben jártok. Imádkozunk, hogy beszámolónk így találjon benneteket.

201310 03

Isten kegyelméből, jól vagyunk. Életünk eddigi legnehezebb időszakán megyünk át, mind fizikailat, mind szellemileg, de az ÚR továbbra is ott van velünk minden egyes lépésben. Az ellenség teljes támadást indított családunk ellen, de vesztésre áll (mint mindig). Jézus Királyunk mindig győz.

Az ÚR segített gyülekezetünknek tovább erősödni és növekedni. A hívők egyre jobban meggyökereznek az igazságba. Szeretnénk, ha még sokkal többen megismernék Isten igazságát. Kérünk, imádkozzatok továbbra is az itt folyó munkáért, hogy az ÚR továbbra is használja, és Királysága világosságába hívjon el még fériakat és nőket.

A hamis tanítók és gyülekezetek nagy zűrzavart keltenek. Sokan, bár tudják, hogy nem Isten hívta el őket, belevágnak a ún. „gyülekezet” bizniszbe. A gyülekezetet a nyerészkedés, pénzszerzés eszközének tekintik... mások pedig démoni erőkkel jeleket és csodákat tesznek, így sokan az ő istentiszteleteikre járnak. De végük hamar eljön majd... mint Júda esetében, akiknek történetét vasárnaponként a Jeremiás könyvén átlahadva tanulmányozzuk, és Izráel és Júda esetében (akiknek a történetét a 2Királyok könyvének tanulmányozásával látjatjuk szerdánként... legalább is, ha meg nem térnek. Hiszen a mi Istenünk kegyelmes Isten.

Szeptemberben tartottunk egy gyermek olimpiát, amelyen 70 gyermek vett részt. Maratoni futást rendeztünk, magasugrás, rövidtávfutás, zsákban futást stb.

201310 01

Érmekett (arany, ezüst, bronz) és ajándékot is kaptak a nyertesek. Ez nagyszerű móka volt, amellyel bátorítottuk a gyermekeket a sportolásra, és ugyanakkor az Úr megismerésére is. Még muzulmán gyermekek is jöttek, és más gyülekezetből is érkeztek. Igeverseket is tanítottunk nekik mind a 3 napon, péntektől vasárnapig.

 201310 05

Együtt ünnepeljük a Smith családdal és a costa mesa-i gyülekezettel drága Chuck Smith pásztoruk hazatértét, nyugdíjazását.

201310 04

Imádkozunk az Úr vezetéséért és gondoskodásáért, ahogy jelenlegi albérletünkből szeretnénk elköltözni, és szeretnénk karácsony előtt és alatt barátokat meglátogatni, hogy egy kicsit pihenhessünk.

Kérünk imádkozzatok azért, hogy Irene-t (17 hónapos) és Joey-t (6 hónapos) továbbra is az Úr szerinti módon tudjuk nevelni.

201310 07201310 08Az Úr áldjon benneteket gazdagon és őrizzen meg titeket.

Az Ő kegyelmében

Prince és Florence

 

2012 júniusi hírlevél

 

Kedves Barátaink!

Köszönjük az értünk mondott imáitokat! Nagyon sok szellemi háborúval nézünk szembe az utóbbi időben, de az Úr erősen hadakozik értünk!

Prince egy hétig maláriás volt és nagyon gyenge, de Jehova Rapha megérintette őt – hozzájuthatott a szükséges orvossághoz.

Florence három hónapnyi szülési szabadság után újra dolgozik, de hálásak vagyunk, hogy nem kell állandóan a munkahelyén lennie, hanem csak időnként, amíg Irene csak anyatejen él.

Esther nagyon jól tanul és itthon is ügyesen segít. Nagyon szeret Irene-nel lenni. Még mindig tanuljuk, hogyan kell egy tinédzsert nevelni. Azért imádkozunk, hogy az Úr tegye a bensőjét, a lelkét gyönyörűvé.

Irene gyorsan növekszik. Már 4 hónapos. Sokat nevet és játszik. Szereti, ha figyelünk rá, és nagyon nem tetszik neki, ha magára hagyjuk.

Mint házaspár, kérlek imádkozzatok értünk, hogy az Úr továbbra segítsen minket. Az év elején egy új projektbe fogtunk: egy két helyiségből álló üzletet építünk a gyülekezet telkén. Szeretnénk élelmiszert árusítani, és felvenni néhány alkalmazottat a borbély- és fodrászszalonba. Ezzel nemcsak megélhetést biztosíthatunk, hanem több embert is megismerhetünk a környéken.

A gyülekezetben is folyamatosan segít minket az Úr. Júniusban gyümölcsfákat ültettünk a gyülekezet kertjébe, és a padlót is sikerült kicsempéznünk.

Kérlek, imádkozzatok a gyülekezetért továbbra is, mert még mindig nincsenek állandó zenész dicsőítésvezetőink. Egyelőre csak pénzért ajánlották fel zenészek a munkájukat. Sokan nem is Istent szeretnék „dicsőíteni” és szolgálni, csak a tehetségüket igyekeznek kamatoztatni. Mivel nem találtunk igazi hívőt, aki tényleg Istent szeretné szolgálni, úgy döntöttünk, hogy egyelőre csak imádkozunk, és nem alkalmazunk senkit. Nigériában most mindenfelé a fizetett zenészek divatja van. Kérlek, imádkozzatok, hogy Isten neveljen fel akusztikus és basszus gitárosokat és egy zongoristát az énekeseink mellé.

Imádkozzatok a többi nigériai Golgotáért is. Most már hat másik gyülekezetben tanítják az Igét. Többnyire elég küzdelmes a munkájuk, de az Úr egyre több igazságra éhes embert hoz.

Hazautaztunk Sarah nagynéni temetésére. Közben Prince-t felkérték a szülei gyülekezetében a vasárnapi tanításra. Isten megáldotta a tanítást, de Prince észrevette, hogy egyeseket nem nagyon érdekli az egyszerű igetanítás, mert sajnos hozzászoktak a kiabáló és ugrándozó,  bőséget, gazdagságot, egészséget ígérő és még több adományt követelő prédikátorokhoz, a (hamis) próféciákhoz, csodatévő alkalmakhoz és más divatos dolgokhoz. Kérlek, imádkozzatok értük!

Nigéria továbbra is történelmének legnehezebb időszakát éli. Minden jel arra utal, hogy országunk teljesen tönkrement: lakossága vallási, etnikai és politikai szempontból is teljesen megosztott. Úgy tűnik, hogy a folyamat már visszafordíthatatlan. Egyre több gyülekezetben robbannak bombák. Sosem tudjuk, hol fog a következő robbanni, de egyedül az Úrban bízunk. Nem kell félnünk. Sok „keresztény” kerüli a gyülekezeti alkalmakat, mert nem szeretnének terrorizmus áldozatai lenni. Szükségünk van az imáitokra!

Kérlek, imádkozzatok Okey-ért, hogy megértse Isten vezetését, valamint gyógyulásért Joy (Prince édesanyja) és Love (Joy édesanyja) számára.

Köszönöm, hogy időt szántok arra, hogy imádkozzatok az imakéréseinkért!

Isten kegyelmében,

Prince és Florence


 

2012 májusi hírlevél

 

Kedves Testvéreink!

Május végén ünnepeltük az abujai Golgota fennállásának hetedik évfordulóját. De előtte még sok minden történt.

MÁJUS ELŐTT

Prince nagynénije, Sarah váratlanul meghalt. Ezért el kellett utaznom két napra Abába a családomhoz, hogy a nagyon magas vérnyomással küszködő édesapámnak közöljem a hírt. Nagyon nehezen fogadta, mert ő volt az egyetlen testvére.

Rögtön ezután a Benue állambeli Gbokoba utaztam, az ottani Golgota lelkipásztorának, Jehunak és Anne-nek az esküvőjére.

A TAVASZI ESŐS ÉVSZAK

A hosszú száraz évszak után megkezdődtek az esőzések. Élvezzük a hűvösebb időt és a szelet. Minden újra kizöldült. A gyülekezet kertjében pompázik és illatozik a sok-sok virág. Természetesen a gyomirtásnak is újra neki kellett látnunk. Köszönjük Istennek, hogy gondoskodott ablakokról az épületre, így most nem ver be az eső.

MÁJUS

Megpróbáltatásokkal tele hónapot tudhatunk magunk mögött. Az egyik vasárnap az egyik férfi a gyülekezetben meg akart verni, de szerencsére Isten – a többi testvér által – megakadályozta. Azért gurult dühbe az illető, mert szeretne a gyülekezet vezetőségének tagja lenni. Szerinte be kellene jelentenünk az embereknek, hogy mennyi pénze van a gyülekezetnek, továbbá több humanitárius tevékenységet kellene folytatnunk. Nehezemre esik elfelejteni az esetet, mert teljesen váratlanul ért.

Egy héttel később valaki felhívott, és halálosan megfenyegetett.

Majd rémálmok gyötörtek. Az egyikben felbéreltek egy gengszterbandát, hogy öljenek meg engem. Alaposan meg is vertek, azt állítva, hogy útjukban állok, mert miattam nem tudják elérni azokat, akiket szintén el szeretnének pusztítani. Arra ébredtem, hogy véraláfutásokkal és horzsolásokkal van tele a nyakam.

Így jött el május 27-e, az évforduló vasárnapja. Nem terveztünk valami nagy ünneplést, csak fánkokkal és üdítővel vendégeltünk meg vagy 150 embert. Mindenki örvendezett és táncolt az Úr előtt. Heten bizonyságot tettek az elmúlt hét év munkájáról, és arról, hogy mennyire megváltoztatta általa az Úr az életüket. Az asszonyok tortát sütöttek. Biztos nagyon finom volt! Milyen kár, hogy nem szeretem a tortákat! Hálásak vagyunk Istennek, amiért az elmúlt hét év alatt lefektette az abujai gyülekezet alapjait.

Mindent egybevetve, ebben a hónapban is Isten kegyelmében részesedtünk. A gyülekezet új hangszórókat tudott vásárolni az ellopottak helyébe. Folytatjuk Ésaiás (vasárnaponként), az 1Sámuel (szerdánként) és Lukács könyvének (péntekenként) tanulmányozását. A csütörtök esti bibliaolvasós alkalmak során már átolvastuk az egész Új-Testamentumot és az Ó-Testamentum felét.

Néhány csecsemőt is bemutattunk az Úrnak, ami mindig nagy áldás.

GYÜLEKEZETI ÉPÜLET

Isten gondviselésének köszönhetően beraktuk az ablakokat, lecsempéztük a színpad hátsó falát, és jövő héten csempézzük a színpad padlóját!

CSALÁD

Április végén lecsökkent a családunk létszáma, mert Mary és Blessing elköltöztek a féltestvérükhöz, Uduakhoz. Már korábban szóltak nekünk, hogy szívesebben élnének valamelyik rokonukkal, mint velünk. A legkisebb húguk, Eszter azonban nem volt hajlandó velük menni. Így most két lányunk van: Eszter és Irene. Mindketten nagyon aranyosak. Eszter most lett 15 éves, és nagyon hálásak vagyunk érte. Segítőkész, tanulékony és mindig örömmel tesz mindent. Isten áldását kérjük az életére, hogy ezután is maradjon engedelmes és tiszteletteljes Isten iránt.

IRENE csodálatos öröm számunkra. Már 3 hónapos, és gyorsan növekszik.

FLORENCE néhány hét múlva szeretne újra munkába állni. Isten bölcsességére van szükségünk, mert szeretnénk a gyülekezetben egy kis élelmiszerüzletet és egy fodrászszalont nyitni, mivel nincs a közelben egy sem.

IMAKÉRÉSEK:

  • Isten segítsen továbbra is hűségesen szolgálni Őt

  • Isten gondoskodjon mindenről, ami a munkánkhoz szükséges

  • a többi nigériai Golgota gyülekezetért – Isten gondviseléséért és türelemért

Isten jóságos kegyelméből,

Prince és Florence

 

 


 

2012 áprilisi hírlevél

 

Sziasztok!

Köszönjük az imáitokat!

Irene már egy hónapos! Még mindig rengeteg öröm és mosoly forrása a számunkra! Nagyon hálásak vagyunk az Úrnak, amiért ő az örömünk forrása, és amiért a méh gyümölcse által ad ekkora örömöt nekünk! Húsvét vasárnap mutatjuk be Irene-t az Úrnak a népe jelenlétében. Mivel a baba és az anyuka is egészségesek, úgy érezzük, itt az ideje gyülekezetbe járniuk.

A gyülekezetben megy az építkezés. Most fejezzük be az ablakokat, és csempézzük a folyosó egy részét, mert lassan nyakunkon az esős évszak a viharos szelekkel.

Márciusban kezdtük tanulmányozni Ésaiás könyvét. Bámulatos, hogy mennyire pontosan leírja a mai társadalmakat. Imádkozunk, hogy Isten e figyelmeztetések által is vonjon közel minket magához.

Kérjük, hogy imádkozzatok az abujai Golgotáért és a családunkért, mert keményen támad minket az utóbbi időben az ellenség. A gyülekezeti épületben lévő kis lakásban élő gondnok kb. egy hete szólt nekem, hogy bárki engedélye és tudta nélkül „bérbe adta” a gyülekezetünk hangszóróit. Az a legrosszabb az egészben, hogy a hangszórók eltűntek, ezért vasárnap nem tudtuk kihangosítani az üzenetet. Megkértük a férfit, hogy azonnal költözzön ki a lakásból, aminek eleget is tett. Sajnos szombaton betörve találtuk a kis lakás ajtaját. Ez azt jelenti, hogy miután kiköltözött, beugrott a kerítésen és betört a volt lakásába. Nagyon elszomorít minket az eset, de egyelőre nem érezzük úgy, hogy jelentenünk kellene a rendőrségnek. Inkább imádkozunk, hogy az Úr rendezze el az ügyet.

Más támadások is értek minket mostanában, de ezeket most nem részletezhetem. Kérlek imádkozzatok azért, hogy az Úr dorgálja meg a Sátánt, hogy ne bánthassa sem a szűkebb, sem a tágabb családunkat!

Nagyon hálásak vagyunk az Úrnak a barátságotokért és szeretetetekért. Isten áldjon benneteket minden utatokon!

 


Bejelentés

Dicsőség Istennek, hogy március 7-én reggel 7,15-kor 3,55 kg-val megérkezett a kislányunk!
A kicsi és anyukája jól vannak.
Annyira szürreálisnak tűnik, hogy saját kisbabánk van!
A hosszú vajúdás (több mint 24 óra) megérte!
Köszönjük az imáitokat!
A névadó szertartás 8 nappal a születés után lesz!